Experiența Animest.15

Iată că prima ediție online a festivalului Animest a luat sfârșit, iar experiența prin care am trecut a fost genială.

Având în vedere situația generală, ediția de anul acesta Animest s-a desfășurat online, pe platforma creată special pentru cele 55 de proiecții minunate. Chiar dacă nu am fost în săli de cinematograf, experiența a fost una inedită și foarte plăcută.

Prezentate exclusiv în mediul online, în perioada 9-15 noiembrie, cele mai noi și mai premiate filme ale anului au putut fi urmărite, pentru prima dată în istoria evenimentului, concomitent, de pe întreg teritoriul României.

Un alt avantaj al ediție online a fost că spectatorul putea viziona filmele și după ora începerii lor, astfel având posibilitatea participării la cât mai multe proiecții. Personal am reușit să i-au parte la 45 de proiecții, lucru care nu s-au fi putut întâmpla în mod normal.

Animații care mai de care mai inedite cu teme diferite și subiecte interesant abordate, Animest.15 a fost un adevărat spectacol, iar filmele prezentate au fost geniale.

Am vizionat scurtmetraje în cadrul competițiilor, dar și filme de lungmetraj care au fost premiate de-a lungul anilor. Așadar, Animest aduce spectatorul într-o lume foarte variată, cu producții animate care mai de care mai atractive și inovative.

Ca în fiecare an, animațiile au fost atât pentru cei mici, în cadrul Minimest.15, cât și pentru adulții care doreau ceva creepy sau trippy, în cadrul nopților albe cu filme animate dedicate amatorilor de senzații tari.

Cea de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest a fost pentru toată lumea și pentru toate gusturile spectatorilor.

De asemenea, în cadrul Animest.15, a existat o întreagă serie de discuții online, la care au lua parte numeroși profesioniști din domeniul filmului de animație, precum criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animație românească, prezentă la întâlnirea cu cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar O scurtă poveste; Tal Kantor, reprezentanta Academiei Bezalel din Israel – școala de animație invitată la cea de-a 15-a ediție Animest și bineînțeles, invitatul-surpriză Aaron Long, artistul canadian care a dat viață unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman.

Întâlnirile în mediul online cu acești invitați au fost foarte interesante, astfel, distanțarea virtuală nu a fost deloc o problemă, iar publicul a putut avea parte de câteva zile foarte inedite și relaxante.

Iubitorii de animație din București au putut avea parte și de experiențe offline la această ediție hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecția pe marele ecran a primului film românesc de animație, festivalul a dedicat evenimentului aniversar o expoziție spectaculoasă. O secțiune dedicată filmului Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu – pionier al animației autohtone, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme – instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma, au putut fi admirate în cadrul minunatei expoziții, la care mă bucur nespus de mult că am putut lua parte chiar din prima zi.

Așa cum am menționat și anul trecut, Animest este una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și îmi va rămâne cu siguranță în suflet.

Animest este unul dintre cele mai creative, inovatoare și palpitante festivaluri de film și vreau să le mulțumesc pentru această experiență de neuitat. De asemenea, vă recomand cu tot dragul să participați anul viitor la Animest, pentru că nu veți fi dezamăgiți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s