Fiicele doctorului March/ Little Women

Pelicula, ,,Fiicele doctorului March” / ,,Little Women”, distinsă cu șase nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună actriță principală și Cea mai bună actriță secundară va rula în avanpremieră începând cu 1 februarie, iar din 7 februarie va fi disponibil în cinematografele din toată țara.

Regizat de Greta Gerwig, care semnează și scenariul, filmul se bazează pe romanul omonim al scriitoarei Louisa May Alcott, publicat în 1868 și apoi tradus în peste 55 de limbi, adaptat pentru scenă, televiziune, cinematografie, operă și benzi desenate. Pe atunci se consideră că doar bărbaţii pot scrie literatură durabilă, operele femeilor fiind doar un divertisment trecător. Succesul uriaș al romanului “Little Women” a determinat apariția celei de-a doua părți, iar Alcott, care a ales celibatul, a reușit să-și asigure o oarecare independenţă financiară. Louisa a avut norocul unor părinți emancipați, activiști civici și militanți pentru egalitate și educație. Povestind viaţa familiei sale, Alcott a constatat că-și poate exprima propriile opinii despre opţiunile reduse ale unei fete cu mari aspiraţii – o premieră în peisajul literar.

Deși plasată în altă epocă, povestea rămâne actuală prin complexitatea temei abordate: curajul femeilor de a sfida presiunile sociale și de a lupta pentru independență, în ciuda discriminărilor și a mentalității închistate în stereotipuri misogine.

Viața surorilor March este dură și plină cu greutăți în ciudata faptului că sunt doar niște copile. Tinerele sunt prinse între dorința de independență și devotamentul față de familie, lipsurile materiale și ambițiile unei cariere artistice, relațiile deschise și sincere din familie, dar și tensiunile care le pot îndepărta unele de altele. Fiecare are un vis și caută să-și croiască propriul drum. Și, deși fiecare urmează altă cale, revin acasă reușindu-se într-o atmosferă emoționantă.

Deși are un nucleu romantic, “Little Women” nu este deloc o poveste tipică de dragoste: surorile March tânjesc nu doar după iubire, ci după o iubire sinceră, între doi parteneri egali. Protagonista Jo March este interpretată de Saoirse Ronan, care, la doar 26 de ani, are deja în palmares patru nominalizări la Oscar, patru la premiile BAFTA, un trofeu și trei nominalizări la Globurile de Aur, inclusiv pentru “Lady Bird”, regizat tot de Gerwig (care deține, la rândul ei, trei nominalizări la Premiile Academiei). Rolul Jo March a implicat pentru actrița irlandeză o mare emoţie şi o provocare serioasă în a transpune firea personajului într-o cheie contemporană: “Jo, pentru mine, este asemănătoare fetelor de astăzi”. Deși a jurat că nu se va mărita, Jo se trezește prinsă între relația platonică cu Laurie, pe care-l cunoaște din copilărie, și sentimentele pentru Friedrich, care înseamnă o viață nouă și accesul în lumea intelectuală.

Cea mai mare dintre surori, Meg (Emma Watson), o perfecţionistă încăpăţânată, vrea să-și întemeieze propria familie. După ce se căsătorește și descoperă greutățile vieții de soție și mamă, devine implicit un model pentru celelalte surori, care așteaptă de la ea răspunsuri privind fericirea în cuplu. Răspunsul este însă mai complicat decât și-ar imagina.

Beth March (Eliza Scanlen), cea mai introvertă şi fragilă dintre surorile March, o muziciană pasionată, rămâne în amintirea publicului, în ciuda destinului său marcat de scarlatină. La rândul sau, mezina Amy (Florence Pugh) stârnește sentimente contradictorii, concurând cu Jo pentru iubirea lui Laurie. Stridentă şi uneori invidioasă și răutăcioasă, dar isteață și ambițioasă, ea ajunge mai departe decât surorile ei, chiar dacă trebuie să se împace cu ideea că este doar o artistă mediocră.

Marmee (Laura Dern, distinsă cu trei nominalizări la Oscar) este o mamă model, pentru orice epocă: în vreme de război, își crește fetele cu sacrificii, dar într-o atmosferă de încredere şi respect, insuflându-le dorința de a explora libere viața. Și în realitate, Abby, mama Louisei – sufragetă împătimită, aboliţionistă și reformatoare – i-a fost scriitoarei mentor şi muză. Spre deosebire de mamă, care le îndeamnă pe fete să lupte pentru idealurile lor și să schimbe lumea, mătuşa March (Meryl Streep) – o văduvă bogată, exponentă a vieții pragmatice – le îndeamnă pe fete să trăiască ancorate în realitate și să se pună la adăpost.

Și echipa de producție este preponderent feminină, cu actrițe de diverse vârste, ceea ce a sporit coeziunea și le-a permis să transmită astfel publicului propria versiune despre independență, drept model pentru noile generații. În aceste condiții de “matriarhat”, personajele masculine au o sarcină dificilă de a se face remarcate. Totuși, reușesc cu brio Timothée Chalamet (nominalizat la Oscar pentru rolul din “Call Me By Your Name”) alias Laurie, Louis Garrel în rolul profesorului Friedrich Bhaer – mentorul și totodată criticul lui Jo, precum și Bob Odenkirk (cunoscut din filmele Breaking Bad, Better Call Saul) drept Robert March, tatăl fetelor.

Povestea este pur și simplu superbă, iar ecranizarea este pe măsură! Este un amalgam de emoții și trăiri care te fac să pătrunzi în poveste și să simți că faci parte cu adevărat din producție. Greta Gerwig face o treabă excepțională, atât în post de regizor, cât și ca scenaristă, ea reușind să readucă în actualitate o poveste celebră, dându-i un aer fresh și unic, fără ai pierde din autenticitate și rafinament.

Distribuția este formată din actori care mai de care mai talentați. Cu interpretări ireproșabile, ei reușesc să trimită dincolo de ecran emoția cu care joacă, fiecare emoționând publicul în modul lui. Din punctul meu de vedere, Saoirse Ronan este una dintre cele mai bune tinere actrițe de la Hollywood, la doar 26 de ani are un palmares impresionant de nominalizări și premii pentru roluri ce îi fac cinste. Nici de această dată nu dezamăgește, actrița irlandeză interpretând de excepție un rol greu, al unei fete foarte încăpățânate, visătoare, dar cu picioarele bine fixate în pământ, care aleargă și se chinuie pentru aș ajuta cât se poate de mult familia. Saoirse Ronan dovedește că își merită pe deplin și nominalizarea de anul acesta la premiile Oscar pentru acest rol complex.

Toată acțiunea filmului este bine delimitată și excepțional structurată, scenele ce ilustrează acțiunea de zi cu zi a familiei se completează perfect cu dialogurile extrem de bine gândite. Totul are un aer de epocă, exact așa cum ar trebui. Decorurile, cadrele și atmosfera sunt absolut fascinante, iar machiajul și costumele sunt perfecte. Filmul are tot ce îi trebuie pentru a te cuceri și a te face să îți dorești să afli absolut tot ce se poate despre viețile surorilor March.

Având o durată de 135 de minute, producția Columbia Pictures este recomandată audienței generale și distribuită în România de InterComFilm Distribution.

Filmul are șase nominalizări la premiile Oscar de anul acesta, pentru Cel mai bun film (Amy Pascal), Cel mai bun scenariu adaptat (Greta Gerwig), Cea mai bună actriță principală (Saoirse Ronan), Cea mai bună actriță secundară (Florence Pugh), Coloană sonoră originală (Alexandre Desplat) și Costume (Jacqueline Durran).

Din punctul meu de vedere, filmul ,,Little Women” este de excepție și vi-l recomand cu mare căldură!

,,Fiicele doctorului March” / ,,Little Women” va rula în avanpremieră începând cu 1 februarie, iar din 7 februarie va fi disponibil în cinematografele din toată țara.

With love,
Cristian ❤️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s