Bilet de iertare- debutul regizoral al Alinei Șerban

Prima actriță romă din România prezentă la Festivalul de Film de la Cannes își face debutul în regie de film.

Ieri am avut deosebita plăcere de a viziona scurtmetrajul Alinei, „Bilet de iertare’’, la Cinemateca Eforie și mi-a plăcut tare mult.

Alina Șerban este prima femeie romă regizoare de teatru și film din România.

În noiembrie 2019, cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom ai actriței culminează cu primul ei film, Bilet de iertare, un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Șerban încă de la piesa de teatru Marea Rușine.

Bilet de iertare a putut fi vizionat în capitală în cadrul a trei proiecții-eveniment cu intrare liberă, în prezența actriței și a echipei filmului:

▪ Luni, pe 11 noiembrie, la Cinema Pro, de la ora 19:00;

▪ Duminică, pe 17 noiembrie, la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00;

▪ Luni, pe 18 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00.

Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecție specială Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage, pelicula în care actrița joacă rolul ei principal. Filmul a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), și a primit premiul pentru ”Best Feature” la Cinedays European Film Festival. Pentru acest rol, Alina Șerban a câștigat premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé.

Bilet de iertare urmărește povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

Alina Șerban semnează și scenariul filmului, imaginea a fost realizată de Julia Kacalak, iar muzica va fi creația lui Vlaicu Golcea. Filmul este o producție Asociația Untold Stories și Mobra Films, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban, Bogdan Stamatin.

Scurtmetrajul Bilet de iertare este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.

Eu vă îndemn să mergeți, pentru că scurtmetrajul este foarte bine realizat. Povestea este foarte interesantă și excepțional de bine pusă în scenă. Calitățile Alinei sunt foarte bine evidențiate, iar talentul ei este incontestabil. Este o actriță desăvârșită, dar și o regizoare cu foarte mult potențial.

De asemenea, filmul ,,Singură la nunta mea” este unul dintre cele mai bune filme românești pe care l-am văzut vreodată. Ma surprins plăcut prin foarte multe elemente și vi-l recomand cu mare drag.

Felicitări Alinei Șerban pentru minunatul scurtmetraj și pentru tot ceea ce face!

Așadar, aveți ocazia să vizionați și voi aceste proiecții pe 18 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, intrarea fiind liberă.

With love,
Cristian ❤️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s