Războiul Rece/ Cold War

„Cold War”/ “Războiul Rece” este noul film distribuit de Independența Film in cinematografele din România.

Am avut plăcerea să îl vizionez in acest Weekend, și cu această ocazie îi mulțumesc minunatei Anca Romanescu pentru invitația la film.
Din punctul meu de vedere, acest film își merita toate premiile! O peliculă tristă…o poveste tragică.

“O poveste de dragoste imposibilă, intr-o perioadă imposibilă”, așa poate fi descris pe scurt filmul.
O poveste de dragoste imposibilă între un muzician pe nume Wiktor și Zula, o tânăra cântăreață. O poveste de dragoste care reușește să spulbere obstacolele după 15 ani de iubire între 1949 și 1964. Toată acțiunea filmului se desfășoară în Polonia, Berlin, Iugoslavia și Paris. Lumi diferite și total opuse, în timp ce Polonia era sub stăpânirea lui Stalin, Franța reprezenta locul libertății.
În calea celor 2 stau multe obstacole, însă reușesc să treacă peste toate și rămân nedespărțiți chiar și după moarte.

Unul dintre cele mai importante lucruri este că regizorul Paweł Pawlikowski a dedicat filmul părinților săi, care au constituit principala sursă de inspirație pentru alcătuirea celor doi protagoniști ai filmului. „Părinții mei au fost oameni minunați și foarte puternici, însă, ca și cuplu, au fost o catastrofa absolută”. Așadar povestea care stă la baza filmului este una adevărată, impresionantă și tratată cu un profesionalism impresionant.

Pelicula “Cold War” i-a adus lui Paweł Pawlikowski un al doilea premiu de anvergură mondială, după Oscarul pentru cel mai bun film străin, în 2013 pentru Ida: la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, cineastul polonez a primit distincția pentru Cel mai bun regizor. De asemenea, el a mai obținut diverse distincții și premii pentru acest minunat film. “Cold War” are toate șansele să fie nominalizat la Premiile Oscar la categoria ,,Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză”. O co-producție Polonia – Marea Britanie – Franța.

Cold War a fost filmat într-un alb-negru stilizat, într-un format 1:33 aproape pătrat, de către directorul de imagine Lukacs Zal (Ida-2013; Dovlatov- 2018), toate mărci ale stilului deja inconfundabil al lui Pawlikowski.
Muzica este perfect aleasă. Trecerea de la cântecele tradiționale la cele politice și la final, la jazz-ul Parisului anilor 50’, este un punct central al filmului.
Muzică, dansuri, tradiție…. folclor. O minunata combinație pentru o astfel de producție care are la baza o poveste reală din timpul Războiului Rece.

Este o producție ce ne oferă câteva lecții de istorie, dar și de dragoste.

Distribuția filmului reunește unele dintre cele mai importante personalități ale Poloniei: Tomasz Kot, în rolul lui Wiktor; Agata Kulesza, în rolul Irenei, directoarea artistică a ansamblului folcloric (ea este una dintre cele mai mari actrițe poloneze) și mai ales, Joanna Kulig, interpreta rolului principal feminin, despre care publicația Collider a afirmat că, prin jocul ei, „incendiază această spendidă poveste romantică“.
Presa internațională a apreciat aceasta peliculă lăudând atât actorii cât și echipa care s-a ocupat de realizarea ei.

Este unul dintre cele mai bune și mai premiate filme ale anului și vă sfătuiesc să mergeți să-l vizionați.
Filmul a fost lansat in cinematografele din România pe 14 Decembrie și este distribuit de Independența Film.

With love,

Cristian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s